Kinderen met dyslexie of een leesachterstand ervaren dagelijks dat het leren moeizamer gaat dan bij hun leeftijdsgenoten. Dit kan gevoelens van verdriet of boosheid of faalangst oproepen. Zij gaan met weerstand naar school en ervaren veel stress bij het maken van toetsen.
Tijdige erkenning van de stoornis en begeleiding op maat zijn erg belangrijk om de kinderen vol vertrouwen deel te laten nemen aan het leerproces.
Mijn kind of leerling heeft moeite met :
We beginnen bij de basis: automatiseren van de klank letterkoppeling.
Vervolgens lezen we leuke boeken en teksten die door het kind zelf worden uitgekozen. Het stimuleren van de technisch leesontwikkeling is gericht op het rustig en nauwkeurig lezen, goed herkennen en opslaan van woordbeelden en zinsbouw. Zo ervaart het kind succes en meer plezier tijdens het lezen.
Ouders worden begeleid in het samen lezen, voorlezen en uitkiezen van leuke boeken met rijke teksten. Bij leerlingen met dyslexie wordt geoefend met ondersteunende voorleessoftware.
Als je vloeiend kunt lezen, dan kun je verder oefenen met begrijpend lezen.
Hoe leer je begrijpen wat je leest?
We oefenen met woordenschat, zinsbouw en achtergrondkennis over onderwerpen.
Teksten worden afgestemd op het technisch leesniveau en de interesses van het kind.
De uitslag van het onderzoek en de behandeling worden besproken met de ouders, de intern begeleider en de leerkracht.
Ik adviseer en coach ouders en leerkrachten in het begeleiden van kinderen met lees- en of spellingproblemen. Zo wordt oefenen thuis veel minder stressvol en aanpassingen in het lesaanbod vergroten het zelfvertrouwen van het kind.
Deze behandeling is gericht op het behalen van een technisch leesniveau dat past bij de leeftijd en het niveau van het kind zodat hij met plezier leest en durft deel te nemen aan het leerproces op school eventueel met ondersteunde voorleessoftware.
Niet alle kinderen met een leesstoornis komen in aanmerking voor het dyslexie onderzoek dat wordt vergoed door de gemeente. (= vergoede zorg). Een gespecialiseerd kinderpsycholoog voert in samenwerking met kinderpraktijk pauw het dyslexie onderzoek uit. Als blijkt dat er sprake is van dyslexie wordt de dyslexieverklaring uitgeschreven.
Het dyslexie onderzoek bestaat uit twee onderdelen : intelligentieonderzoek en lees- en spellingonderzoek.
De kinderpsycholoog neemt een intelligentie onderzoek af om vast te kunnen stellen of de leesproblemen onderdeel zijn van een beneden gemiddelde intelligentie of voortkomen uit een neurologische (taal)stoornis.
De dyslexiespecialist/ logopedist onderzoekt de lees- en spellingontwikkeling.
De dyslexieverklaring is een document waarin staat dat uit onderzoek is gebleken dat er sprake is van dyslexie. Er staat omschreven waar het kind moeite mee heeft en of er sprake is van een leesprobleem, een spellingprobleem of beide.
Aanvullend wordt beschreven welke ondersteuning er nodig is en hoe deze op school vorm gegeven kan worden.
De dyslexieverklaring is onbeperkt geldig.
Praktijk informatie
Alle rechten voorbehouden |
Kinderpraktijk Pauw